Boğaziçi’nde Melih Bulu Dönemi: Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’na Fiilen Son Verildi
Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunun ofis koordinatörü Cemre Baytok ücretsiz izne çıkarıldı. Baytok’un görevden uzaklaştırılmasıyla CİTÖK fiilen işlemez hale getirildi.

2012 yılından bu yana üniversite cinsel taciz ve şiddeti önleme amacıyla politikalar geliştirmek, eylem planı oluşturmak, cinsel tacize maruz kalan kişilerin taleplerini değerlendirmek ve gerekli tıbbi, psikolojik, psikososyal ve hukuki konularda gizlilik çerçevesinde destek vermek amacıyla faaliyetlerini sürdüren Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunun (CİTÖK) ofis koordinatörü Cemre Baytok ücretsiz izne çıkarıldı. CİTÖK’ün tek ücretli ofis çalışanı ve kuruma yönelik başvuruları değerlendiren tek kişi olan Baytok’un görevden uzaklaştırılmasıyla komisyon da fiilen işlevsiz hale getirilmiş oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Boğaziçi Eğitim Turizm (BÜTEK) imzasıyla Baytok’a ulaştırılan ücretsiz izin bildiriminde, “Koronavirüs önlemleri kapsamında Resmi Gazete’de yayımlanan Geçici madde düzenlemesi uyarınca 1 Nisan-17 Mayıs 2021 tarihleri arasında ücretsiz izne çıkarılmanıza karar verilmiştir” denildi. Bildirinin devamında, sürenin uzatılması hakkının işverende olduğu bildirildi.

‘OFİS KAPATMAKLA TACİZE KARŞI MÜCADELE DENEYİMİ BİTMEZ’

Ücretsiz izin bildirimini Eşitlik, Adalet ve Kadın Platformuna değerlendiren Cemre Baytok, “CİTÖK’ün başına gelenler Boğaziçi’nin başına gelenlerden azade değil. Rektör atamasının üzerinden geçen üç ayda Boğaziçi, zaten bildiğimiz anlamdaki Boğaziçi olmaktan çok uzaklaştı” dedi. Baytok, CİTÖK’ün önceki atanmış rektör olan Mehmet Özkan döneminde de yeterince benimsenmediğini belirterek, “Pozisyonu hep arada bırakıldı, geçicilik ve güvencesizlik hep vardı” ifadelerini kullandı.

Cinsel tacize karşı mücadele deneyiminin ofisleri kapatmakla bitmeyeceğinin altını çizen Baytok, “Bir kurum kapatarak bu deneyimi havaya uçuracaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Sivil toplumda cinsel tacize ve şiddete karşı mücadele deneyiminin sağlam bir yeri var. Bu deneyimi yok etmeleri mümkün değil” şeklinde konuştu.

CİTÖK NEDİR?
Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü’nün (BÜKAK) desteğiyle 2012’den beri komisyon, 2016’dan bu yana ise ofis olarak varlığını sürdüren CİTÖK, temel olarak, üniversitede cinsel taciz ve şiddet fiillerinin yaşanmadığı güvenli bir üniversiter alan yaratabilmek amacıyla çalışmalarını yürütüyordu. Cinsel tacize maruz kalan kişilerin taleplerini değerlendirmek ve gerekli tıbbi, psikolojik, psikososyal ve hukuki konularda gizlilik çerçevesinde destek vermek amacıyla çalışan komisyon, cinsel taciz ve şiddet olayları karşısında doğru bilgilendirme ve yönlendirme yapmayı amaçlıyor.
Üniversite bünyesinde cinsel taciz ve şiddete uğramış kişileri doğrudan ya da çevrimiçi yollarla ilgili birimlere yönlendiren ve disiplin soruşturmaları hakkında bilgilendiren komisyon, karar alma ya da ceza verme yetkilerine sahip olmayıp asıl olarak bir yönlendirme birimi olarak görev yapıyordu.

Haber ve fotoğraf: Eşitlik, Adalet ve Kadın Platformu

İlgili haberler
LGBTİ ve kadınlara dönük özel saldırıların gösterd...

Kadınların ve LGBTİ'lerin eşitsizliğe uğramadığı, karar süreçlerinde söz sahibi olduğu, şiddete karş...

Üniversiteli kadınlar eşitlik, özgürlük ve yaşamak...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde taleplerini konuştuğumuz Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi...

Üniversitelerdeki Kadın ve LGBTİ Toplulukları tart...

Dosyamızda farklı üniversitelerdeki toplulukların çalışmalarına, öğrencilerinin yaşamındaki etkisine...