Berfin Özek davası|Sanık kısa sürede çıkarsa biz nasıl sokağa çıkacağız?
Berfin Özek’i asitli saldırıyla ağır yaralayan Casim Ozan Çeltik’in yargılandığı davada karar verildi. Sanık ‘kasten yaralamadan’ ceza aldı. Berfin Özek ve Kadınlar karara tepki gösterdi.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde geçtiğimiz yıl 15 Ocak’ta dershaneden evine giden 19 yaşındaki Berfin Özek’e asitli sıvı ile saldırarak yüzünün yanmasına ve sağ gözünü kaybetmesine neden olan Casim Ozan Çeltik’in müebbet hapis istemi ile yargılandığı davanın 4’üncü duruşması görüldü.

İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada sanık Casim Ozan Çeltik hakkında kadın platfromlarının beklentisinin aksine “kasten öldürmeye teşşebüsten” değil, “kasten yaralama” suçundan ceza verildi. Kasten yaralamadan 12 yıl ceza alan sanık kasten başkasının vücuduna acı vermeden veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmadan 18 ay olmak üzere toplamda 13 yıl 6 ay hapis cezası aldı. İskenderun Kadın Platformu karara tepki gösterdi.

‘KISA SÜREDE ÇIKABİLİR’

İskenderun Kadın Platformu duruşmanın ardından Berfin Özek’in de katıldığı basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Av. Mehtap Sert, kararı kadına şiddete meşru bir alan yaratma adına bir adım olarak değerlendirdi. Kadına şiddet konusunda geriye doğru bir adım atıldığını ifade eden Sert, “Mahkeme heyeti mütalaaya uygun olarak bir değerlendirme yaptı. Yatarı çok fazla olmadığı için istinaf mahkemesi Yargıtay süresi uzun sürer şeklinde değerlendirme yaparak tahliye edebilir, kısa bir süre içerisinde aramıza karışması mümkün” dedi. Sanığın duruşmalarda soğuk kanlı tavırlar sergilediğini dile getiren Sert, “Neler yapabileceği belli. İleride Berfin’in başına bir şey gelirse bundan kim sorumlu olacak? Bunu merak ediyoruz” diye konuştu.

BERFİN ÖZEK: BİZ BU KORKUYLA NASIL YAŞAYACAĞIZ?

Berfin Özek de karar karşısında şoke olduğunu belirterek “İstediğimiz karar bu değildi. Benim çektiğim acıların karşılığı bu olamaz. 9 yıl nedir ki? Açık cezaevinde yatacak. Evine gidip gelecek. Ben bu süreçte ne yapacağım? Annem, ağabeyim işe gidip geliyor. Biz bu korku ile nasıl yaşayacağız bilmiyorum. Hukuk mücadelesine devam edeceğiz. En ağır cezaya çarptırılmasını istiyoruz” dedi.

SANIĞI DAHA AZ YATIRMAK İÇİN AYRI AYRI CEZA VERİLDİ
Ekmek ve Gül’e konuşan Avukat Mehtap Sert, mahkeme heyetinin mahkeme boyunca tutumunun kötü olduğunu söyledi. Ayrı ayrı cezalar verilmesindeki amacın sanığın daha az yatarı olması için olduğunu ifade eden Sert şöyle devam etti: Mahkeme salonunda Berfin ağlayında hakim Berfin’e “Seni duruşma salonundan atarım” dedi. Verilen cezayı hem hukuki hem de vicdani bulmuyoruz. Benzer davalarda kasten öldürmeden verilene cezalar var. Mahkeme heyeti buna rağmen böyle bir ceza verdi. Sosyal medyada savcının çok yıpratıldığını düşünüp savcıyı korumak amaçlı da bu cezayı vermiş olabilirler.”


NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz yıl 15 Ocak tarihine akşam saatlerinde dershaneden evine dönen 19 yaşındaki Berfin Özek’in önünü kesen Casim Ozan Çeltik, Berfin’in yüzüne asitli bir sıvı attı ve olay yerinden kaçarak uzaklaştı. Yüzünde yanıklar oluşan Berfin Özek, çağırılan ambulansla İskenderun Devlet Hastanesine kaldırıldı. İlk müdahaleden sonra Adana Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Olay yerinde bulunan materyallerde parmak izine rastlanan ve olay anında bulunduğunu söylediği yerlerde görüntüsüne rastlanmayan Casim Ozan Çeltik “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan tutuklandı. Kasten öldürmeye teşebbüsten yargılanan sanığın, Berfin Özek ve annesini tehdit ettiği ve şiddete maruz bıraktığı duruşmalara yansımıştı.
Berfin Özek ise tüm yargılama sürecini sanığın bıraktığı ağır yaraların tedavisi ile geçirdi. Duruşmalara katılamadı. Özek’in yüzünün tamamen iyileşmesi için İskenderun Kadın Platformu tarafından başlatılan kampanya yoğun ilgi gördü ve yeni yüzüne kavuşması için Özbek’e Bodrum’da yüz nakli yapıldı.
İlgili haberler
Asit saldırısına uğrayan Berfin Özek: Kadınlar yal...

19 yaşındaki Berfin Özek, ocak ayında evine yürüyerek dönerken Casim Ozan Çeltik’in asitli saldırısı...

Berfin Özek davası ertelendi: Berfin’in ifadesine...

Berfin Özek, ocak ayında eski erkek arkadaşının asitli saldırısına uğramıştı. Zanlının yargılandığı...

Berfin’e asitle saldıran faile ‘kasten yaralamadan...

Berfin Özek’i asitli saldırıyla ağır yaralayan Casim Ozan Çeltik’in yargılandığı davada mütalaasını...