Batıkent’te çocuk istismarı paneli: İstismarı önlemek mümkün
Emek Partisi Ankara İl Örgütünün düzenlediği istismar karşıtı kampanya kapsamında düzenlenen ‘Çocuk İstismarı ve Mücadele Yolları’ panelinde istismara karşı çözüm yolları konuşuldu.

Batıkent Kardelen Mahallesi’nde gerçekleştirilen “Çocuk İstismarı ve Mücadele Yolları” panelinde ikinci yargı paketiyle Meclise gelmesi gündemde olan çocuk istismarına evlilik yoluyla af yasa tasarısı konuşuldu. Panelde, yasa tasarısının Meclise getirilmeden iptal edilmesi için mücadele edileceği vurgulandı.

Ankara Batıkent’te, Kardelen Mahallesi Muhtarlığının çağrısıyla, “Çocuk İstismarı ve Mücadele Yolları” paneli düzenlendi. Ormancılar Sitesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen panele konuşmacı olarak Psikolog Aylin Akçay ve İsmail İnan katıldı. Panelde açılış konuşmasını gerçekleştiren Kardelen Mahallesi Muhtarı Elif Ayyıldız, çocuk istismarının Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu dile getirdi. Çocuk istismarını önleyici yaklaşımların geliştirilmesi ve uygulanması gerektiğini ifade eden Ayyıldız, bunun sağlanabilmesi için herkese görev düştüğünü söyledi. Ayyıldız, Emek Partisi Ankara İl Örgütü tarafından başlatılan “Çocuk istismarının affı olmaz” başlıklı imza kampanyasına da değinerek ikinci yargı paketiyle Meclise üçüncü kez getirilmesi gündemde olan çocuk istismarına evlilik yoluyla af yasa tasarısını geri çektirmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

‘NEREYE BAŞVURULACAĞI BİLİNMİYOR’

Muhtar Ayyıldız’ın ardından söz alan Psikolog Aylin Akçay, istismarın, güçlüden güçsüze yönelen, kişinin isteği olmadan yapılan her türlü fiziksel ve psikolojik davranış olduğunu söyledi. Akçay, çocuğun cinsel istismarında yaygın kanının, istismarın yabancılardan geldiği olduğunu ancak istismarın esasen yakın çevreden ifade etti. 18 yaşın altındaki herkesin çocuk olduğunu vurgulayan Akçay, Türkiye’de ise bunun böyle ele alınmadığını ifade etti. Akçay, bir çocuk istismarı durumunda nereye başvurulacağının bilinmediğini dile getirerek, bu bilginin verilmesinin ve yayılmasının devletin sorumluluğu olduğu dile getirdi.

‘CEZA ARTIRIMI DEĞİL ÖNLEYİCİ POLİTİKALAR GEREKLİ’

Çocuk istismarına evlilik yoluyla af yasasının yeniden gündemde olduğunu hatırlatan Akçay, iktidarın birçok yasal düzenleme ve değişiklikle bu süreci hazırladığını dile getirdi. Akçay, iktidarın “mağdur aileler” üzerinden büyük bir saldırı planı yaptığını belirterek, kamuoyu tepkisinin bu saldırıyı iki kez önleyebildiğini dile getirdi. Bu yasa tasarısının tekrar engellenebileceğini dile getiren Akçay, Emek Partisi Ankara İl Örgütü tarafından başlatılan imza kampanyasının bunun için oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Çocuk istismarına karşı devletten istenmesi gereken şeyin cezaların artırılması değil önleyici politikalar olduğunu belirten Akçay, çocuk istismarına karşı yapılan buluşmalar ve toplantılarda bunlar üzerine kafa yorulmasının ve somut taleplerin ortaya konmasının önemine dikkat çekti.


10 ÇOCUKTAN BİRİ CİNSEL İSTİSMARA UĞRUYOR
Aylin Akçay’ın ardından söz alan Psikolog İsmail İnan ise Türkiye’nin de içinde yer aldığı Balkan ülkelerinde yapılan bir araştırma sonucuna göre, Türkiye’de fiziksel istismarın yüzde 42-51 arasında, cinsel istismarın ise yüzde 5-11 arasında olduğunu dile getirdi. Devletin cinsel istismarın araştırılması ve konuşulmasına izin vermediğini dile getiren İnan, bu nedenle gerçeğin bu verilerden çok daha yüksek olmasının oldukça mümkün olduğunu ifade etti. İnan, istismarın çocuklar üzerinde çok fazla etkisi olduğunu dikkat çekerek ebeveynlerin çocuğun verdiği belirtileri iyi bir şekilde gözlemleyebilmesinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Çocukların resim, oyun gibi yollarla sorunlarını anlatabileceğini söyleyen İnan, çocuğun duygularını anlayabilmenin ve onunla açık bir şekilde konuşabilmenin oldukça önemli olduğunu ifade etti.


İlgili haberler
Çocuklarımızı değil çocuk istismarı tasarısını top...

Çocuk istismarına af tasarısına karşı imza kampanyası başlatan Emek Partisi Ankara İl Örgütü, af diy...

Çocuk istismarına affı engellemek için kapı kapı d...

Ankara Batıkent’te kadınlar çocuk istismarına karşı kapı kapı dolaşarak imza topluyor, ayrıca kadınl...

İstismarcıya af tartışılırken çocuk istismarı artı...

AKP, tecavüz mağduru ile evlenmesi durumunda failin cezasız kalmasını öngören yasayı Meclis’e getirm...