Arabuluculuk uygulamasına karşı da mücadelemiz sürecek
Müftülere resmi nikah yetkisinden sonra, boşanma davalarında uygulanacak ara bulucuk sistemine karşı kadınlar endişeli. Bir açıklama yapan Emek Partili kadınlar “Tek yok mücadele ve dayanışma” dedi.

Müftülere nikâh yetkisi verilmesine “medeni hukuk alanında ve kadınların boşanma, nafaka, mal paylaşımı gibi kazanılmış haklarında geriye gidişin önünü açacak bir hamle” olduğunu belirten kadınlar yasa tasarısına şiddetle karşı çıkmıştı, ancak AKP VE MHP oylarıyla tasarı yasalaştı. Şimdi ise boşanmalarda arabuluculuk sistemini gündeme getirmeleri kadınların kaygılarını ve tepkilerini haklı çıkarır nitelikte.

Bursa’da Emek Partili kadınlar müftülüklere resmi nikah yetkisi verilmesinden sonra hızla gündem yapılan boşanmalarda ara buluculuk uygulamasına tepki göstererek bir açıklama yaptı. AKP’nin kadınlara yönelik politikalarında ‘strateji belgesi’ niteliği taşıyan ve adım adım uygulamaya konulan Boşanmaların Önlenmesi Komisyonu Raporunu hatırlatan kadınlar, “Rapor başka pek çok hak kaybına yol açacak öneriler içeriyor. Bunlar, aynı zamanda “Sırada ne var?” sorusunun da cevabı olarak karşımıza çıkıyor” diyerek rapor önerilerini hatırlattı.
* Rapor, şiddet durumunda kadına verilecek tedbir sürelerinin “kadınlar tarafından kötü kullanıldığı” ve “erkeklerin mağdur edildiği” iddiasına dayanarak, en fazla 15 gün olarak kısaltılmasını öneriyor. Üstelik, bu karar, kadının “belge ve delil sunması” koşuluna bağlanıyor.
* Raporda “Aile mahremiyetinin korunması” bahanesiyle, aile hukukuna ilişkin tüm davalarda duruşmaların gizli yapılması önerisi de yer alıyor. Bu öneri esas olarak kadın örgütlerini sürecin dışında bırakmayı, kadınları yalnızlaştırmayı ve zorunlu arabuluculuğa giden yolu açmayı amaçlıyor.
* Rapor, kadınların nafaka hakkını evlilik süresi ile kısıtlıyor. Böylece “Boşanırsam nasıl yaşayacağım” diye düşünen kadınları, boşanmadan caydırmaya çalışıyor.
* Nafaka kısıtlamasıyla da yetinmeyen Komisyon, mal paylaşımı için 1-2 yıl içerisinde dava açmayan kadının bu haklarını tümüyle kaybedeceği yeni bir düzenleme de öngörüyor.
* Aile terapisi ve rehberlik hizmetlerinin psikoloji, psikolojik danışmanlık, rehberlik, sosyal hizmet, çocuk gelişimi ve eğitimi, sosyoloji, hemşirelik, tıp, öğretmenlik alanları ile sınırlı kalmaması, ilahiyat fakültesi mezunlarının da aile danışmanı olarak görevlendirilmesi de komisyonun önerileri arasında...

Son dönemde Aile Mahkemelerinde görülen boşanma davalarının zorlaştırıldığını, Hakimlerin “görüşün, anlaşın” dediğini aktaran kadınlar, son olarak şunları söyledi:

Tarafların ya da kadının boşanma konusundaki ısrarına rağmen aslında erkeğin beyanını dikkate alan, kadını eve ve aileye hapseden kararlar olduğu bir gerçektir. AKP Hükümetinin bu uygulamaları ile biz kadınların hayatına daha sert bir müdahale gelebileceğini anlıyoruz. Çünkü bu düzenleme daha fazla erkek şiddeti, daha fazla erkek egemenliği, daha fazla erkek iktidarı demektir. Biz Emek Partili kadınlar bu yasaların hükümsüz olduğunu söylüyor ve geri çekilene kadar mücadelemize devam edeceğimizi belirtiyoruz. Bunlarla mücadele etmenin tek yolu var, kadın dayanışmasını büyütmektir.

İlgili haberler
2016 Mayısından 2017 Mayısına, Boşanmaların Önlenm...

2016 yılının Mayıs ve Haziran ayı, kadınların Boşanmaların Önlenmesi Komisyonunun haklarımızı sıfırl...

Eşit ve özgür bir hayat için...

1 Ekim’de Ankara ve İstanbul başta olmak üzere sokaklara çıkacak kadınlar; tüm kadınları “eşit ve öz...

Boşanmalarda ‘ara bulucu’ dönemi: HADİ, EŞİTMİŞ Gİ...

“İsteseniz de istemeseniz de bu yasa geçecek” diyenler “İsteseniz de istemeseniz de bu evlilik devam...