Adin Oto işçileri hakları için seslendiler: Emeğimizin karşılığını istiyoruz!
Sendikalaştıkları için ücretsiz izne gönderilen Adin Oto işçileri fabrika önünden seslendi: Bizi ücretsiz izine çıkararak susturamayacaklar. Sonuna kadar buradayız ve hakkımızı alacağız!

Balıkesir’in Gönen ilçesinde faaliyet yürüten Adin Oto Donanım (Adient), kötü çalışma koşullarına karşı ve daha iyi ücret için sendikalaşan çoğunluğu kadın 51 işçiyi 8 Mart haftasında performans düşüklüğü bahanesiyle ücretsiz izine çıkardı. Ücretsiz izne çıkarılan işçilerin birçoğu 1700 işçinin olduğu fabrikada hat lideri, ekip lideri konumunda çalışan işçilerdi. Performans düşüklüğü bahanesini öne süren fabrika yönetiminin, aynı işçileri bir süre önce iş kalitelerinden dolayı terfi ettirmiş olması performans düşüklüğü gerekçesinin bir bahaneden ibaret olduğunun en büyük kanıtı. Çalışmaya devam eden işçiler ise eğer sendikaya üye olurlarsa kovulmakla tehdit ediliyor hatta bazılarının e-Devlet şifreleri zorla alınarak sendikaya üye olup olmadıkları kontrol ediliyor ve birçok işçi “ikna odasına” alınarak zorla istifa ettiriliyor. Böyle bir baskı ortamında sendikal haklarını kullanarak örgütlenen işçiler, bugün hakları için fabrika önünde eylemdeydiler.

Eylemden önce, işçilerin yanına gelen bir yetkili burada eylemi gerçekleştiremeyeceklerini, ısrarla dağılmaları gerektiğini söylemesine rağmen, çoğunluğunu kadın işçilerin oluşturduğu eylem “Açlıktan ölmeyiz, davamızdan dönmeyiz!” sloganıyla başladı.

Basın açıklamasıyla devam eden eylemde, Özçelik-İş Sendikası Başkan Yardımcısı Recep Akyel “Başlatmış olduğumuz haklı mücadelemizden asla geri adım atmayacağız. Üyelerimizin hak ve menfaatlerinin korunması, geliştirilmesi ve artırılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İşyerinde huzur ve barış ortamında bir çalışma düzeni kuruluncaya kadar girişimlerimizi devam ettireceğiz” dedi.

Eylem süresince, eylemin gerçekleştiği Organize Sanayi Bölgesi’ne giren çıkan birçok aracın kornalarıyla, Adin Oto işçi servislerindeki işçilerin de alkış ve selamlarıyla eyleme destek vermeleri dikkat çekti.

‘HEP BİRLİKTE KAZANALIM!’

Vardiya amiri olarak çalışan bir kadın işçi, “Biz isteklerimizi amirlerimize ilettik, isteklerinizi vermeyeceğiz demediler ama sürekli oyaladılar. Biz, sadece emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Adin’i yıkmak ya da yakmak peşinde değiliz. Gece gündüz çaba sarf ediyoruz, özveriyle çalışıyoruz, gece mesailere kalıp uzun süre çalışıp çocuklarımıza ayıracağımız vakitten fedakârlık ediyoruz, tek isteğimiz hakkımızı almak. Bizi ücretsiz izine çıkararak susturamayacaklar. Sonuna kadar buradayız ve hakkımızı alacağız!” dedi.

Eylem sonrasında konuştuğumuz fabrikada ilk olarak çalışmaya başlayan 40 işçisinden biri olan Zeynep Karakurt, “Fabrika durmadan çalışıyor, sürekli bir sevkiyat var ama üstlerimiz bize bir iyileştirme yapmadılar. Biz de bu yüzden sendikaya üye olduk ve bu nedenle bizi ücretsiz izine çıkardılar. Kimse korkmasın. İşveren, kimsenin anayasal hakkını elinden alamaz, herkes istediği sendikaya üye olmakta özgürdür. Korkmayın, üye olun, bizimle birlikte olun, hep birlikte kazanalım!” dedi.


Ayrıca basın açıklamasına, Gıda İş Sendikası Balıkesir İl Başkanı Recep Gökdeniz, Emekli-Sen Şube Başkanı Levent Balkış, Sağlık Emekçileri Sendikası Şube Başkanı İpek Çetinkuş, Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı İlyas Satırlı, Eğitim İş Şube Başkanı Kadir Taylan, Emekli-Sen Şube Başkanı Levent Balkış, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Serdar Polat ve çevre fabrikalardan işçiler de katılarak destek verdi.

Fotoğraflar ve video: Bandırma Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İŞKUR ortaklığıyla kölelik: Sırtımızdan yükselen f...

Yıllardır ücretlerinde iyileştirme isteyen Adin Oto işçileri şubat ayında 3 bin lira ile karşılaşınc...

Adin Oto Donanım İşçisi Hanife Bıyıklı koronavirüs...

Adin Oto Donanım işçisi Hanife Bıyıklı, koronavirüsten hayatını kaybetti. Bıyıklı’nın Covid-19 testi...

Direnişteki Migros Depo işçileri: ‘Ölüm ücretine t...

Direnişte olan kadın işçiler ücretsiz izne neden çıkarıldıklarını bilmemekle birlikte nakdi ücret de...