Adana’da Ekmek ve Gül buluşması: Kadınların gücü, birlikte mücadele etmek!
Adana’da kadınlar 8 Mart öncesi bir araya geldi. Buluşmaya katılan editörümüz Sevda Karaca kadınlara yan yana gelme çağrısı yaptı: Korku iklimine karşı kadınların gücü birlikte mücadele etmek!

Adana'da Ekmek ve Gül’ün çağrısı ile kadınlar, Ekmek ve Gül editörü Sevda Karaca’nın katılımı ile bir araya geldiler. Ekmek ve Gül editörü Sevda Karaca, kadınların yalnızlaştırılmaya çalışılmasına rağmen bu kadar kalabalık olabilmenin bir başarı olduğunu belirterek “‘biz buradayız’ ı hep birlikte söylediğimiz bir gün olan 8 Mart'ta bunu daha güçlü söylemek daha fazla dile getirmek daha fazla kadınla bunu söylemek gibi bir derdimiz var” dedi.

‘EKMEK VE GÜL’ÜN DOKUNDUĞU KADINLAR YAN YANA’
Taş Mekan’da gerçekleşen etkinliğe çok sayıda kadın katıldı. İşçi, memur, ev emekçisi, çok faklı kesimlerden kadınların katıldığı etkinliğe Ekmek ve Gül ile sesini duyuran kadınlar da katıldı. Çocuğu, eşi tarafından istismar edilmesine rağmen savcılığın boşanma davasını husumet sayarak zanlı koca hakkında takipsizlik vermesinden dava açılmasına kadar mücadelesini Ekmek ve Gül ve Evrensel Gazetesi'nde paylaşan anne B. K. ile çocuğu kuzeni tarafından istismara uğramasını aile içerisinde kapatılmaya çalışılması karşısında Adana Kadın Platformu dayanışması ile sesini duyuran G. D. ve kız kardeşi apartman yöneticisi tarafından istismar edilen kadın da toplantıda yer aldı.

‘KRİZE, ŞİDDETE, ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI BİR ARAYA GELİYORUZ’
Açılış konuşmasını yapan Emek Partisi İl Başkanı Sevil Aracı, kadınların şiddet, taciz, çocuk istismarı, ekonomik krizin etkileri, mobbing gibi kadınların işyerlerinde yaşadıkları sorunlarla karşı karşıya olduklarını belirterek “Biz de 8 Mart yaklaşırken, sesimiz, soluğumuz olan Ekmek ve Gül dergisinin yayın kurulundan Sevda Karaca ile birlikte, mücadele yöntemlerimizi, yapacaklarımızı konuşmak üzere bir araya geldik. Tüm bunlar karşısında kadınlar olarak güçlerimizi birleştirmek, birlikte bir mücadeleyi örmek zorundayız” dedi. 

Bugün kadınların bir araya gelme çağrılarına daha fazla yanıt verir durumda olduğunu anlatan Sevda Karaca, "8 Mart'ta bunu daha güçlü söylemek, daha fazla dile getirmek, daha fazla kadınla bunu söylemek gibi bir derdimiz, niyetimiz var ve bu buluşmaları da biz hep birlikte ‘ne yapabiliriz’i konuşmak için gerçekleştiriyoruz” dedi.

‘KADINLAR ONCA YÜKE RAĞMEN BİR ARADA’
2020 Türkiye’sinde çocukların sorumlulukları üzerine yıkılmış, evlerine kapatılmış kadınların onca yükle bu kadar kalabalık olabilmesinin büyük bir başarı olduğunu söyleyen Sevda Karaca; “Bir araya gelişler bizim için bu kadar önemliyken hangi mahalleye gitsek, hangi sokakta bir buluşmanın çağrısını yapsak, kadınlar dünden daha fazla bu çağrılara yanıt veriyor. Her gün kadınların üzerine bindirilen yüke rağmen bir arada olmak başarıdır" şeklinde konuştu.

‘KADINLARIN BİRBİRİNE OMUZ VERMEK GİBİ BİR DERDİ VAR’
Kadınların bütün bu felaket senaryolarına, kahredici hikayelerin ortasında tek başlarına, dişleri ile tırnakları ile mücadele etmek zorunda bırakılmalarına rağmen hep bir dayanışma arayışı içerisinde olduğunu belirten Sevda Karaca; “Kadınların, kendi zorlukları ile birlikte başka zorluklar yaşayan kadınların da elini tutmak, yanında olmak, onlara omuz vermek gibi bir derdi var. Çünkü artık şunu çok iyi biliyoruz değil mi? Biz bugün tek başımıza hiçbir şey değiştiremeyiz. Bugün her gün televizyonlardan üzerimize yağan ve lanet ettiğimiz bütün o haberler karşısında sadece lanet ederek bir şeyin değişmeyeceğini dünden daha iyi biliyoruz. Dünyanın dört bir tarafında kadınlar seslerini yükseltiyorlar ve ‘biz artık bu hayattan payımızı istiyoruz’ diyorlar. Biz de bu buluşmaları hep birlikte ‘ne yapabiliriz’i konuşmak için gerçekleştiriyoruz” dedi.

Sevda Karaca tüm kadınlara yan yana gelme çağrısı da yaparak, "Korku iklimine karşı kadınların gücü, birlikte mücadele etmektir" dedi.

18 ŞUBAT’TAKİ İSTİSMAR DURUŞMASNA ÇAĞRI YAPILDI
Katılımcılardan babaları tarafından istismara uğrayan çocukların annesi, B. K. çocuklarının çıkmayan sesi olduğunu, savcının şok edici ifadelerine rağmen mücadeleden vazgeçmeyerek dava açılmasını sağladıklarını belirterek 18 Şubat'ta gerçekleşecek duruşma için kadınlardan destek beklediğini belirtti. 

KADINLAR 8 MART’A KADAR MAHALLE MAHALLE BULUŞMALAR DÜZENLEYECEK
Etkinlikte ayrıca Adana Ekmek ve Gül grubu 8 Mart'a kadar mahalle mahalle yapacakları buluşmaları kadınlarla birlikte planladı. Kadınlar, 7 Mart Cumartesi günü Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde yapacağı 8 Mart etkinliğine kadınları davet etmek için nasıl çalışmalar yapacağını da planlarken, tüm kadınların da 8 Mart çalışmalarına ve etkinliklerine katılması için çağrı yaptı.

İlgili haberler
Öfke zamanı geldi kadınlar… Bizim zamanımız geldi…

8 Mart’ta eşit ve yaşanılır bir dünya için mücadele veren kadınlar olarak tarihte yerimizi aldığımız...

8 Mart kimin günü?

Lyon’da, Meşhed’de New York’ta, Şikago’daki grevlerin ve hatta bunlardan önceki ve sonraki kadın müc...

Dersim’de kadınlar çocuk istismarı panelinde buluş...

Dersim'de kadınlar, Yenigün Kadın Dayanışma Derneği'nin panelinde buluştu. Etkinliğe çok sayıda kadı...