Açlık sınırında asgari ücret: 2 bin 20 lira
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’da geçerli olacak ve 10 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücreti net 2 bin 20 lira olarak belirledi.

İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere dördüncü kez toplandı ve asgari ücreti 2 bin 20 lira olarak belirledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk kararın oy birliğiyle alındığını belirtti.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, toplantı sonrası “Bizim bir eşiğimiz vardı 2 bin lirayı aşma eşiğimiz. İnsanca yaşamayı sağlayacak ücret istedik. Mükemmel bir ücret mi değil ama kabul edilebilir bir ücret. Muhatabı fakir fukara, belki yüzde yüz mutlu etmedik bu kararla ama yüzde 80 mutlu ettik” dedi.

Komisyon toplantılarına bu yıl ilk kez asgari ücretli bir işçi, Gülden Görmez katıldı. Görüşmeler sürerken basına açıklamalar yapan Görmez, toplantılarda asgari ücretle geçinmenin zorluklarını anlattığını dile getirmişti.

Ekmek ve Gül’e konuşan onlarca işçi kadın da asgari ücretle geçinemediklerini anlatarak taleplerini böyle dile getirmişlerdi
BALIK EKMEK 12 LİRA, HER ZAMAN YENMİYOR
3 BİN LİRA OLSUN İSTİYORUM, ÇOK MU? 

ASGARİ ÜCRET KADINLAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Asgari ücretin 2019 yılı için net 2 bin 20 lira olarak belirlenmesi bu yıl da özellikle kadınlar için zorluk bir geçim mücadelesine neden olacak. Asgari ücret 10 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiriyor ama işçi aileleri ve diğer ücretlerle çalışan işçiler de asgari ücretteki artıştan bir o kadar etkileniyor. Diğer ücretliler için belirlenecek ortalama zam da asgari ücret etkisinde belirleniyor. Ancak çalışma yaşamında çoğunlukla “kadın ücreti” olarak uygulanan asgari ücret miktarı en çok da kadınları etkiliyor.
Çünkü;
* Erkek işçiler için yaygın olan “ev geçindiriyor” kanaati kadın işçiler için olmadığından, kadın işçinin emeği “yardımcı”, “ek gelir” olarak düşünülerek istihdamda yer alan kadınların önemli bir kısmı asgari ücretle çalışıyor.
* Asgari ücretin düşük olması, bir kadına tek başına yaşayabileceği olanak sağlamazsa kadınlar “aile” içine zorlanıyor. Kadın ya evlenmek ya da ailesiyle yaşamak zorunda kalıyor, tek başına bir yaşam kurabilmesi ya da şiddete uğradığı evliliğini sonlandırabilmesi, boşanmışsa çocuklarıyla yeni bir yaşam kurabilmesi mümkün olmuyor.
* Ücretli bir işte çalışmasa bile ev işlerinin sorumluluğu üzerlerine yüklenen kadınlar, eve giren ücret düşük olduğunda evin yükünü karşılamakta zorlanıyor.


İlgili haberler
Asgari ücret kadınları nasıl etkiliyor?

Hep erkek işçileri ilgilendiriyor gibi konuşulan asgari ücret çalışan ve hatta çalışmayan kadınları...

Şu asgari ücret meselesini çözebilir miyiz?

Bir işçi mahallesinden asgari ücret notları: ‘Biz bir ıspanaktan 3 yemek yapıyoruz. Yapraklarından b...

Asgari ücretli kadınlar anlatıyor

Asgari ücretli kadınlar asgari ücret miktarının kendi yaşamlarında ne anlama geldiğini anlatıyor: ‘T...