8 MART 2020| Krize ve şiddete karşı isyanda, tüm dünyada sokaktayız!
Ortak bir söz kurmak için yan yana gelen, bugün sokaklara çıkıp, taleplerini haykıracak olan kadınlar, #böylegitmez diyecek. Kadınların il il 8 Mart coşkusu, talepleri, itirazları, halayları burada.

8 Mart 2020’ye giderken hakları, yaşamları için mücadele eden, 2020 yılını da kriz koşullarında, işsizlik, yoksulluk, şiddet sarmalında karşılayan kadınlar, “Krize ve şiddete karşı isyanda, tüm dünyada sokaktayız” diyerek alanlara çıktı bugün.

İl il kadınların coşkusunu, talepleri, itirazları, ihtiyaçları eylemleri burada.

İSTANBUL
KADIKÖY



8 Mart Kadın Platformu çağrısıyla Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde buluşan kadınlar “Krize ve şiddete karşı isyanda, tüm dünyada sokaktayız” diye haykırdı. İskele önünde açıklama yapan kadınlar şunları söyledi:

Biz kadınlar tüm dünyada ayaktayız! Bu 8 Mart’ta da meydanlarda, sokaklarda, işyerlerinde, okullarda, evlerde daha iyi bir yaşam için, eşitlik ve özgürlük için tüm baskılara ve yasaklara rağmen birbirimizden güç alarak mücadele etmeye devam ediyoruz.
Emine Bulut’un “Ölmek İstemiyorum!” çığlığı hâlâ kulaklarımızda yankılanıyor. Evine giderken tanımadığı bir erkek tarafından öldürülen Ceren Özdemir, erkek arkadaşı olduğu bahanesiyle babası tarafından öldürülen Şeyma Yıldız, bir plazanın 20. katından atılarak katledilen Şule Çet, Gülnihal, Tuğba, Hande, Gamze, Füsun, Melike, Ebru, Şehriban, Alev… Erkek şiddetiyle katledilip yaşamı çalınan her bir kız kardeşimizin acısı içimizde öfkeye dönüşüyor. İşte bu yüzden biz kadınlar kadın cinayetlerine ve erkek şiddetine karşı AYAKTAYIZ!
Kadınlar en çok en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor ve şiddete uğruyor. Ev içi şiddet artarken iktidar “kutsal aile” politikasıyla aileyi kadınların yaşamı pahasına korumaya çalışıyor. Boşanmak isteyen kadınların nafaka hakkına göz dikerek biz kadınları aile içine mahkum etmeyi hedefliyor.Haklarımıza yönelik saldırılara, aile politikalarına, erkek egemen yargıya karşı AYAKTAYIZ!
İktidar çocukların cinsel istismara uğramasının nasıl engelleneceğini değil üç senede ikinci kez konuşulan cinsel istismara affı tartışıyor. Cinsel istismarın affı olmaz! Çocuğun cinsel istismarına ve cinsel istismarı affetmeye çalışanlara karşı AYAKTAYIZ!
Daha dün ‘Ekonomik kriz yok’ diyen siyasal iktidar, bugün ‘Güçlü aileler sorunlarını kendi içinde çözer.’ diyerek krizin faturasını kadınlara kesiyor. Ekonomik kriz her geçen gün ağırlaşan geçim yükünü evde kölece, karşılıksız emek veren kadınların sırtına yüklüyor. Ücretli emek alanında ise esnek, güvencesiz ve düşük ücretli çalışmanın yanında ilk işten çıkarılmaya çalışılan yine kadınlar oluyor. Emeğimizin Sömürülmesine, Krizin Omuzlarımıza yığdığı yüke karşı AYAKTAYIZ!
Ortadoğu’da milyonlarca doların harcandığı savaşlar sınırların her bir yanında ölümlerle sonuçlanırken buna karşı barışı savunanlar tutsaklıkla, devlet şiddetiyle yıldırılmaya çalışılıyor. Savaş yüzünden yaşadığı topraklardan göç eden kadınlar ise sınırları aşarken erkek egemenliğinin yükü altında eziliyor. Kadın cinayetlerini önlemek yerine savaş politikalarında ısrar eden siyasal iktidara karşı biz kadınlar barışta olan ısrarımızı yinelemekten vazgeçmeyeceğiz! Savaşa hayır, barış hemen şimdi demek için AYAKTAYIZ!
Yaşadığımız tüm adaletsizlikler karşısında biz kadınların tükenmeyen umudu, inancı, direnişi ve isyanı var. İşte bugün bu isyanla buradayız. Tüm yasaklamalara, sansürlere ve baskılara inat biz kadınlar buradayız! Her gün, dayanışmamız ve isyanımızla erkek egemen dünyaya karşı eşit, özgür ve şiddetsiz bir dünyayı örgütlüyoruz.
Şiddeti körükleyenlere, kadın katillerini aklayanlara, kadın ve çocukların hayatları pahasına savaş çıkaranlara, bizi yoksulluğa ve işsizliğe mahkum eden krizi yaratanlara yanıtımız, dayanışmayla büyüttüğümüz mücadelemizdir!
Emeğimiz, bedenimiz, yaşamımız için mücadelemizden vazgeçmiyoruz! Eşit ve özgür bir yaşam için biz kadınlar İSYANDAYIZ!

TAKSİM


İstanbul'da kadınlar, 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü için İstanbul Valiliğinin yasak kararına ve polis ablukasına rağmen toplandı. Sıraselviler Caddesi'nde toplanan kadınlar, basın açıklamasının yapılacağı Fransız Kültür Merkezi önüne doğru yürüdü ancak burada polis barikatı ile karşılaştı. "Göçmen kadınlarla mücadelemiz ortak", "Çocuk haklarını aklayan bir ülke istemiyoruz", "Yaşasın feminist mücadelemiz" dövizleri taşıyarak "Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Yaşasın feminist mücadelemiz", "Erkekler evlere ütü yapmaya", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganlarını atan kadınların yürüyüşüne polis izni vermedi. Kadınların bir kısmı Karaköy'e doğru yürümeye başlarken, İstiklal'e girmek için polis barikatını geçmek isteyen bir gruba ise polis saldırdı. 34 kişi gözaltına alındı, gözaltına alınanlar arasında Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü de vardı. Gözaltına alınanlar 9 Mart sabahı serbest bırakıldı. 

ANKARA


Ankara’da kadınlar, “Emeğimiz, kimliğimiz, özgürlüğümüz, hayatımız ve barış için tüm dünyada ayaktayız” şiarıyla sokaklara çıktı. Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla Kolej Meydanı’nda buluşan kadınlar alkışlar, sloganlar ve tüm coşkuyla Sakarya Meydanı’na yürüdü. Sakarya Caddesi’nde yapılan basın açıklamasını Neslihan Kırmızıgül okudu. Açıklamada kadın direnişlerinin tüm dünyayı sardığı belirtilerek, dünyanın her yerinde kadınların emeklerinin sömürülmesine, esnek-güvencesiz çalışma koşullarına, ırkçılığa, şiddete, kadın cinayetlerine, özgürlüklerinin ellerinden alınmak istenmesine karşı mücadele ettiği vurgulandı. Açıklamada, “Bizler de bu topraklarda yaşayan kadınlar olarak işte böylesine büyük bir direnişin parçasıyız ve bugün her yerde sokaklardayız. Biz kadınlar hep birlikte emeğimiz, özgürlüğümüz ve hayatımız için ayaktayız!” denildi.

İZMİR


İzmir Kadın Platformunun çağrısıyla Alsancak ÖSYM önünde bir araya gelen kadınlar, buradan yürüyüş ile Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar yürüyüşte renkli eldivenleri takarak baskıya, şiddete, cinayetlere, sömürüye dikkat çekti. Eyleme sendikalı oldukları işten atılan SF işçileri ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ile DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu katıldı.
Dünyadaki kadın direnişleri ve İzmir’de direnişleri devam eden SF Trade ve Bergama Belediyesi kadın işçilerin selamlandığı metinde, “Eşit, özgür, bir yaşam için, krize, savaşa, şiddete, sömürüye karşı yan yana gelmeye, sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” denildi.

BORNOVA 


Bornova Kadın Platformu birleşeni kadınlar Bornova Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. "Emeğin sömürüsüne, krize, şiddete, eşitsizliğe karşı gücümüz birliğimiz" yazılı pankart açan kadınlar sık sık "Çocuklar kreşe kadınlar işe", "Cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye son”, “Krizin yükü patronlar” sloganlar attı. 

Platform adına basın açıklaması okuyan Berrin Burakçı Bağış, krizin yükünün herkesten çok kadınların omuzlarına yıkıldığını ifade ederek, "Ne kadar çalışırsak çalışalım her gün daha da yoksullaşıyoruz, çalışma koşullarımız her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Bir yandan kötü çalışma koşulları, düşük ücretler, sendikasız, sigortasız, güvencesiz çalışma diğer yanda işten atma tehdidi, baskı ve mobbingle karşılaşıyoruz. Öte yandan ev içi emeğimiz görünmezleşiyor, yükümüz artıyor. Çocuk bakımı, yaşlı bakımı yalnız kadınların omzuna yıkıyor" dedi.

BALÇOVA
Balçova Kadın Dayanışması Grubu 8 Mart için kahvaltıda bir araya geldi. Gerçekleştirilen kahvaltıya Emek Partisi Balçova ilçe örgütü, Balçova Alevi Bektaşi Derneği üyeleri ve Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi sağlık işçileri kadınlarda katıldı. 8 Mart'ın kadınların birlik, dayanışma ve mücadele günü olduğunun altı çizilen etkinlikte, krize, şiddete, eşitsizliklere karşı birlikte mücadele etmenin önemli olduğu dile getirildi.

DİKİLİ
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Dikili’de Bülent Ecevit Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Atatürk Meydanı’na kadar devam etti. Kadınlar taleplerini dile getiren pek çok döviz taşıyıp, attıkları sloganlarla seslerini duyurdu. Atatürk Meydanı’nda kurulan kürsüden kadınlar şiirler okuduktan sonra Dikili Kadın Platformu olarak basın açıklamasını gerçekleştirdiler. Eyleme CHP, HDP, EMEP, Sol Parti nin yanı sıra birçok parti ve sivil toplum kuruluşu ile, Çandarlı ve Dikili’den gelen kadınlar, Bahçeli köyünden gelen kadınlar da katıldılar.

URLA
Urla’da Kadın Dayanışma Platformu çağrısıyla kadınlar Urla Meydanı’nda bir araya geldi. Burada açıklama yapan kadınlar mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

ADANA


Adana’da kadınlar Adana Kadın Platformu'nun çağrısı ile Uğur Mumcu Meydanı’nda miting düzenledi. Kasım Gülek Köprüsü’nde toplanan kadınlar miting alanına yürürken taleplerini haykırdı. Mitingde 10 Ekim katliamında hayatını kaybeden Gülhan Elmascan, Şebnem Yurtman, Dilan Sarıkaya da anıldı. Savaşa, krize, şiddete ve eşitsizliğe karşı birlik talepleri öne çıktı. Kolluk kuvvetlerinin yürüyüş alanına girişte içerisinde savaşa karşı barış talepli pankartları almak istememesi tepki ile karşılandı. Tertip komitesinin girişimi ile pankart içeri alındı. Ancak “Akit kapatılsın, AKP'nin gülüşü kadınları öldürüyor, Diyanet kapatılsın yerine sığınma evi açılsın” yazan dövizler alana alınmadı.
Dünya genelinde baskıcı kapitalist politikalara karşı Irak’ta, Lübnan’da, Ekvador’da, Sudan’da, Meksika’da, Şili’de ve dünyanın dört bir yanında direnen kadınlar selamlandı, 8 Mart’ı direniş çadırında karşılayan VİP Tekstil işçilerine de destek mesajı gönderildi. Mitingde “Las Tesis” dansı yapıldı.
Adana Kadın Platformu adına Av. Sevil Aracı konuştu. İktidarın savaş politikalarını eleştiren Aracı, savaşla emekçilerin yaşadığı sefalet artarken emperyalistlerin, sermayenin ve iktidarın bekası uğruna gencecik yaşamların son bulduğunu belirtti. Yoksul evlerin önünde yükselen ağıtların en kadınların canını yaktığını söyleyen Aracı, “Cebimizden, soframızdan çalınanların başka ülkelerdeki insanların tepesine bomba olarak yağdırıldığını, o bombalardan kaçıp ülkemize sığınanların iktidar tarafından şantaj aracı haline getirilip canları pahasına sınırlara sürüldüğünü görüyoruz” dedi. Savaşın göç yollarındaki kadınlar için ucuz emek olarak sömürülme, para karşılığı evlendirilme ve fuhşa zorlanma anlamına geldiğini söyleyen Aracı, şu talepleri sıraladı “Savaşa değil, kadınlara ve çocuklara bütçe. Kürt sorununda barışçıl, adil, demokratik, eşit haklar temelinde çözüm” dedi. OHAL’de kapatılan kandın derneklerine de dikkat çeken Aracı, “Kayyumla gasp ettikleri belediyelerde önce kadın merkezleri yok edildi, kreşler kapatıldı, kadın işçiler işten çıkarıldı. Kadın milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve pek çok kadın arkadaşımız halen cezaevinde. Binlerce kamu emekçisi soruşturma, açığa alma, ihraç ve sürgünlerle işlerinden edildi, açlıkla terbiye edilmeye çalışıldı, baskıya uğradı” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, tüm kadınları daha eşit ve özgür bir dünya için daha çok mücadeleye çağırdı. Şevkin, “Kadınları şiddette karşı korumak, kadına yönelik her türlü ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve tamamen sona erdirmek” amacını taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nin hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları “Türkiye'nin Suriye savaşında ne işi var” diye başladığı konuşmasında cevabın iktidarın savaştan beslenmesi olduğunu belirterek "Biz kadınlar ne Türkiye’de, ne Suriye'de, Libya’da savaş istemiyoruz. Cumartesi anneleri, Barış Anneleri nasıl barışı seslendirdiyse biz de 8 martta savaşa hayır, Barış hemen şimdi diyoruz" dedi.
İranlı bir kadın da mitingde konuşma yaptı. İran'da tecavüze uğrayan, şiddete uğrayan kadınların sesi olduğunu belirten İranlı kadın, "Elbisemi seçme hakkım var. Kadınlarla erkeklerin eşitliği için savaşıyoruz. Yaşasın 8 Mart" dedi.

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu çağrısıyla Aydın Kanza Parkında toplanan kadınlar, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Yüzlerce kadın “Krize, şiddete, savaşa hayır” diye haykırdı. Eğitim Sen kadın müzik topluluğu ve erbane topluluğu sahne aldı. Çeşitli dallarda mor zakkum ödülleri verildi. Antalya Kadın Platformu adına açıklama yapan Devrim Mol, “Her şeye ve her türlü baskıya, kadın düşmanı yasalara rağmen eşitlik ve özgürlük için direnen, üreten, itaat etmeyen ve mücadele eden kadınlar ve LGBTİ+ bireyler olarak bu korkunç tabloyu değiştirebilecek umudumuz, direncimiz ve gücümüz var. Bizler bu kararlılıkla mücadelemize devam ediyoruz” dedi.

ANTAKYA

Eğitim Sen’in çağrısıyla Hatay Kadın Platformu, Antakya Parkı’nda bir araya geldi. Şiddete ve savaşa karşı birliktelik çağrısı yapan kadınlar, kadın katliamlarına, tacize, şiddete karşı hükümetin somut adım atamasını istedi. Kadınlar hak ve eşitlik talebiyle mücedele içinde olacaklarını söyledi. Belediyenin sığınmaevlerine sosyal ve ekonomik anlamda destek olması çağrısı yapıldı.

ANTEP


Antep Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Kırkayak Parkı’nda toplanan kadınlar, “Krize, şiddete, savaşa karşı yaşasın 8 Mart” dedi.
Kadınlar erbaneler eşliğinde halaylar çekerek Kırkayak Parkı’nda toplandı. Kürt kadınlar ise gelenekselleşen beyaz tülbentleri ile “Jîn, jîyan, azadî” sloganları ile parka geldi. Bir grup kadının cadde boyunca karanfil dağıtmak istemesi ise polisler tarafından yasak gerekçesi ile engellendi.

Genç kadınlar ise coşkulu sloganları, alkış ve zılgıtları ile katıldığı Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ortak açıklamayı Gaziantep Kadın Platformu adına Eğitim Sen Antep Şubesi Kadın Sekreteri Elif Söyleyici okudu. Söyleyici, kadın platformu olarak 8 Mart’ta dört taleplerinin acilen karşılanması gerektiğini belirterek, “Doğum izinleri arttırılmalı, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı, kapatılan kamu kreşleri açılmalı, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır” dedi.

Söyleyici taleplerini şöyle sıraladı: “Eşit işe eşit ücret sağlanmalı, İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılmalı, şiddet, ayrımcılık, mobbingin gerçekleştiği durumlarda etkili bir soruşturma mekanizması kurulmalı ve caydırıcı cezalar tanımlanmalı, esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır. Kadınlara ve LGBTİ+’ lara yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı önleyici yasal düzenlemeler acilen yapılmalı, Grevli toplu sözleşme hakkı, sendikal hak ve özgürlüklerimiz önündeki engeller kaldırılmalı, kamu kurumlarının bütçeleri toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle hazırlanmalı, kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulmalı. Eşit ve özgür biçimde barış içinde bir arada yaşamın sağlanacağı demokratik koşulların oluşması sağlanmalı”

ARTVİN
HOPA


Hopalı Kadınlar Hopa Belediyesi önünde bir araya geldi. Hopa Belediyesi önünden “Şiddet, yoksulluk değil yaşamak istiyoruz. Kadınlar barışta ısrarcı” pankartı arkasında yürüyüşe başlayan kadınlar “Savaşa Hayır Barış hemen şimdi”, “AKP’den hesabı kadınlar soracak” sloganlarıyla Hopa sokaklarını mora boyadı. Yürüyüş ile Hopa meydanına gelen kadınlar basın açıklaması ve oynanan horonların ardından eylemini sonlandırdı.

AYDIN


Nevzat Biçer Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, katledilen kadınlar için anma etkinliği gerçekleştirdi. Daha sonrasında Kent Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada kadınların baskılara boyun eğmeyeceği belirtilirken “Eşitsizlik, işsizlik, yoksulluk, açlık, savaş, göç, ölüm akıl almaz boyutlarda. Buna karşın, yoksul halklar, emekçiler, kadınlar, gençler ve doğa “Bu böyle gitmez” diyerek haykırıyor. Otoriter ve popülist iktidarlar varlıklarını sürdürmek için bu haykırışları susturmak istiyor ve baskıyı, savaş politikalarını, şiddeti artırıyor” dedi.

DİDİM


Didim'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkuyla kutlandı. İki ayrı yürüyüş kolundan Kent Meydanı'na sloganlarla yürüyen kadınlar, burada basın açıklaması yaptılar.
Basın metnini okuyan Nuran Karabıyıkoğlu, “Kadın düşmanı politikaları, bize dayatılan gerici politikaları tanımıyoruz. Eşit ve özgür bir dünyada barış içinde yaşamak için alanlardayız. Hep birlikte fetvalarınıza ve kadın düşmanı politikalarınıza hayır diyoruz.
Kadınlar mücadele etmeden, eşitlik sağlanmaz. Kadınlar mücadele etmeden; evde, tarlada, fabrikada, emeğin hakkı alınamaz. Kadınlar mücadele etmeden; 8 Martlar tatil olmaz” dedi.
Etkinlik söylenen türküler ve çekilen halaylarla devam etti.

BALIKESİR

Balıkesir’de 8 Mart Bandırma, Susurluk, Edremit, Burhaniye, Ayvalık ve ilk kez Gömeç ilçesinde coşkuyla kutlandı.
Balıkesir merkezde Toplu Taşıma Merkezi önünden Alihikmetpaşa Meydanı’na dek yaklaşık 1 km’lik güzergah boyunca sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüş sonunda Alihikmetpaşa Meydanı’nda Balıkesir Kadın Platformu Dönem sözcüsü İnci Aydoğan Aydı’nın basın açıklaması yaptı. Açıklama sonrası yürüyüş sona erdi.

BANDIRMA


Bandırma Emekçi Kadın Platformunun çağrısıyla İDO önünde toplanan kadınlar, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Bandırma Emekçi Kadın Platformu adına ortak açıklama yapıldı. Bandırma Ekmek ve Gül Grubundan Dilan Köse de kürsüden kadınlara seslenerek, “İnsanın insanı sömürmediği, öldürülmediğimiz, taciz ve tecavüzlere olmadığı can vermediğimiz bir dünyayı var etmek için mücadele ediyoruz. Böyle bir dünyayı var etmekten, bir araya gelmekten, tüm ayrıştırmalara karşı birleşmekten ve böyle gitmez demekten başka çaremiz yok” dedi.

BALIKESİR
EDREMİT


Edremit Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen miting için kadınlar Vergi Dairesi önünde toplandı. Vergi Dairesi önünden başlayan yürüyüş renkli ve coşkulu geçti. Şehit Hamdibey Meydanı’na sloganlarla gelen rengarenk, davullu, erbaneli kadın korteji çevreden ilgiyle izlendi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı miting konuşmalarla devam etti.
Kadın Meclisi adına Ömür İlgör bir konuşma yaptı. İlgör, “Mücadele kadınları birleştirir, kadınlar dünyayı özgürleştirir. Bugün tüm dünyada kadınlar sokakta. Eşit ve özgür bir dünya biz kadınların mücadelesi ile kurulacak” dedi.

BOLU

Kadınlar Bolu’da İzzet Baysal Anıtı önünde toplandı, Kardelen Maydanı’na yürüdü.

BURSA


Bursa Kadın Platformu çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, Fomara Meydanı’ndan Kent Meydanı’na yürüdü. “Eşit ve özgür yaşamak istiyoruz”, “Tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine, çocuk istismarına karşı buradayız” pankartları açan kadınlar “Gülistan Doku nerede” sloganlarını attı. Bursa Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Derya Şimşek Aksakal, “Yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe, köleliğe, savaşlara, doğa ve yaşam alanlarının talanına karşı kadınlar en önde yer alıyor” dedi.

GEMLİK

ÇANAKKALE


Çanakkale Kadın Platformu ve Çanakkale Kadın Dayanışması çağrısıyla kadınlar 8 Mart mitinginde buluştu. Eski Salı Pazarı’ndan başlayan 8 Mart mitinginde yürüyüş boyunca sloganlarla kadınların örgütlü mücadeleri vurgulandı. Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen kadınlar, adına konuşan TTB Yönetim Kurulu Üyesi, Dr. Jale Yaman, “Rengimiz, dilimiz, inancımız farketmeksizin haklarımıza, kazanımlarımıza saldırıları, katmerli sömürü, baskı ve şiddet artarak devam ediyor” diye konuştu.

ÇORUM


Çorum Kadın Platformu, Kadeş Barış Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenledi.
Siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin de destek verdiği ve katılımın bir hayli fazla olduğu basın açıklaması, renkli görüntülere de sahne oldu. “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “savaşa hayır, barış hemen şimdi” gibi sloganların atıldığı basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Nurcan Hasırcı Doğan şunları söyledi:
“8 Mart 1857’te New York’ta kadın işçilerin uzun çalışma saatlerine, kölelik koşullarına karşı direnirken katledilişlerinin 163. yılında, bu 8 Mart’ta da, itirazlarımızı, isyanımızı, mücadele inadımızı kuşandık, el ele alanlardayız.
1857’den bu yana hak almak ve özgür olmak için yürütülen mücadelede çok yol aldıklarını kaydeden Doğan, “Ne var ki, rengimiz, dilimiz, inancımız farketmeksizin, haklarımıza, kazanımlarımıza saldırılar, katmerli sömürü, baskı ve şiddet artarak devam ediyor.
Yağma, talan, aşırı kar hırsı, ekosistemi yok edecek düzeye ulaştı. Eşitsizlik, işsizlik, yoksulluk, açlık, savaş, göç, ölüm akıl almaz boyutlarda. Buna karşın, yoksul halklar, emekçiler, kadınlar, gençler ve doğa ‘bu böyle gitmez’ diyerek haykırıyor. Bizi her geçen gün daha da yoksullaştıran, yaşam koşullarımızı zorlaştıran ekonomik krizdeki sorumluluklarını militarist söylemlerle örtbas etmek isteyenlere ve kendi gibi düşünmeyen herkesi hedef gösterenlere karşı barış içinde yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz”

DENİZLİ


Denizli’de kadınlar 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nde sokaklara indi. Grup halinde yürüyüş gerçekleştiren Denizli kadın örgütleri Candoğan Parkı’ndan Delikliçınar Meydanı’na yürüyüş yaptı. Denizli’de boşanmak üzere olduğu kocası tarafından öldürülen Hafize Kurban’ın kızı ve kız kardeşi Hacer Balık yürüyüşe katıldı. Hacer, “Çok duygulandım, bu kadar çok kadının bir arada aynı talepleri haykırması çok güzel bir duydu” dedi. Meydanda tiyatro gösterisi ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplanan kadın kitlesi adına basın açıklamasını Ebru Koç Acar okudu. Koç Acar açıklamasında Türkiye’nin kadın sorunu hakkında değerlendirmeler ve çözüm önerilerinde bulundu.

DİYARBAKIR


Diyarbakır’da Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından “Kadınlar direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyor” şiarıyla düzenlenen mitingin adresi İstasyon Meydanı oldu. Mitinge katılım oldukça yoğun.
Geçişlere izin verilmesinin ardından kadınlar kitleler ve kortejler halinde alana akmaya başladı. “Kadın Cinayetleri, Taciz ve Tecavüzler politiktir, Hakikat ve Adalet için direnişteyiz, Doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz, Mücadele seninle başlar direnişi örgütle” pankartlarının yer aldığı miting alanında kadınlar zılgıt ve ezgilerle halaylar çekiyor. Miting alanında sık sık “Jin Jîyan Azadî” sloganı yükseldi.

Kandıra Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Gülten Kışanak Diyarbakır’ın mitinge mektup gönderdi. Kışanak, mektubunda şunları söyledi: “Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, sokaklara meydanlara yansıyan kadın iradesini ve kadın duruşunun yeni bir sürece öncülük etmesini diliyorum. Biz kadınlar bedenimize kimliğimize irademize emeğimize varlığımıza yönelen tüm saldırıları ancak kadın dayanışmasını ve kadın örgütünü büyüterek yanıt verebiliriz. ‘Bir gün değil her gün 8 Mart’ anlayışı kadın cinayetlerini de savaşı da otoriter gerici yönetimi de durdurabilecek kadar güçlü bir slogandır. Şimdi ana cevap olmak için meydanları doldurma, zılgıtlar eşliğinde özgürlük halaylarına durma, buradan aldığımız güç ve enerjiyle mücadeleyi büyütme zamanı. Şimdi 8 Mart’ta yakılan özgürlük ve eşitlik meşalesini Newroz’la buluşturarak barışa giden yola köprü kurma zamanı. Bizler de tutsak alınamayan kadınlar olarak zılgıtlarımız, stranlarımız ve halaylarımızla birlikte sizlerle alanlarda olacağız. Esareti kadınlara reva görenlere inat direnişi ve yaşamı yeşerttiğimiz zindanlarda sizler ile buluşmanın coşkusunu yaşıyoruz. Kadınlar olarak özelde zulmün cenderesinde kalmış Kürt kadınları olarak en kritik aşamada inisiyatif geliştiriyoruz ve görev üstleniyoruz. Bu vesileyle inanarak direnen, bedel ödeyen, başta Barış Annelerimiz, beyaz tülbentli analarımız, çocuk yoldaşlarımızın, tüm kadın yoldaşlarımızın bir kez daha selamlarken, dirençli, onurlu ve duyarlı halkımızı direnişin etrafında kenetlenmeye ve zaferde buluşturmaya çağırıyoruz.”

DERSİM

Kadınlar, Dersim’de ‘Krize şiddete ve katliamlara karşı yaşam için direnişi eşitlik için mücadeleyi büyütelim’ şiarıyla kadın platformunun çağrısıyla Sanat Sokağı’nda bir araya gelerek Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Kadınlar ‘Gülistan Doku nerede? sloganları attı. 8 Mart programı halaylar ve müzikle başladı. Platform adına açıklamayı Yenigün Kadın Dayanışma Derneği’nden Avukat Çağla Yolaşan yaptı. “Özellikle Dersimli kadınlar olarak savaşın, güvenlik politikalarının, yasakların en başta biz kadınları hedef aldığını, şiddetin tacizin ve tecavüzün kapısını araladığını geçmişten bu yana yaşayarak defalarca gördük ve görmeye devam ediyoruz” diyen Yolaşan, genç kadınların sıkıştırılmaya çalışıldıkları cendere yıkılana ve Gülistan bulunana kadar da mücadelenin devam edeceğini söyledi. Yolaşan, “Gülistan Doku’nun kaybolması ile birlikte üniversitedeki genç kadınlarımızın şiddet, taciz, tecavüz, yoksulluk sarmalında sıkıştırılmak istendiği cendere daha bir ayyuka çıktı. Cinayet ihtimali üzerinden gerekli kovuşturma yapılması ve bu soruşturmada tek şüpheli olan eski erkek arkadaşı Zainal Abakarov ve ailesinin şüpheli olarak tekrar ifadelerinin alınıp delillerin titizlikle toplanmasını talep ediyoruz. Bu davada birileri korunuyor mu sorusunu ortadan kaldırmak için daha geniş bir soruşturma yürütülmelidir.” diyerek açıklamayı ‘Yaşasın kadın dayanışması’ sloganlarıyla sonlandırdı.


ELAZIĞ

Elazığ’da 8 Mart’ta “Krize, şiddete, eşitsizliğe, güvencesizliğe karşı gücümüz birliğimiz” şiarıyla bir araya gelen kadınlar kahvaltıda buluştu. Açılış konuşması yapan SES Elazığ Şube Yöneticisi Aynur Öğüt, 8 Mart’ın tarihçesine ve önemine değindi. 8 Mart’ın emekçi kadınlar günü olduğunu vurgulayan Öğüt, “Yaşamını evine, işyerine, çocuklarına adayan kadınların günü bugün. Bizim de burada toplanma amacımız emekçi kadınların ancak birlikte olursak güçlü olduğunu göstermek. Burada 35-40 kadınız, hepimiz ekonomik krizi yaşıyoruz, şiddet görüyoruz” dedi. Kadınların birbirinin hayatlarına dokunması gerektiğine vurgu yapan Öğüt, “Hayatlarımıza sahip çıkmak için birlik olmaktan, mücadele etmekten başka yol yok, gücümüz birliğimiz diyoruz başka da bir şey demiyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

KESK’li kadınlar da film gösterimi düzenledi. Elazığ KESK Şubeler Platformu’nda film gösterimi yapan kadınlar, Kefernahum filmini izlediler.

ESKİŞEHİR


Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla Espark önünde buluşan kadınlar “Krize ve şiddete karşı gücümüz birliğimiz, yaşasın kadın dayanışması” diye haykırdı. Son yıllara göre katılımın yüksek olduğu yürüyüşe yüzlerce kadın katıldı. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu adına konuşma yapan KESK üyesi Umut Özge Yılmaz şunları söyledi: “Kadın cinayetlerinin her geçen yıl daha da artarak devam ettiğini ne yazık ki her gün aldığımız yeni haberlerden biliyoruz. Fabrikalarda, iş yerlerinde ağır çalışma koşullarına, uzun ve yoğun çalışma saatlerine, baskıya, mobbinge, işsizlikle tehdit edilmeye, tacize, şiddet görmeye, bastırılmaya, hakaretlere ve bunlara boyun eğmeye mecbur bırakılıyoruz. Hiçbir kız kardeşimizin kendini çaresiz ve yalnız hissetmediği, gerçek bir eşitliğin ve özgürlüğün dünyasının kurulduğu güne kadar yan yana omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Asla yalnız yürümeyeceğiz. Yaşasın kadın dayanışması.”

GİRESUN


ISPARTA


KAYSERİ


Kayseri’de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde gerçekleştirdikleri eylemde taleplerini dillendirdi. Forum AVM önünden başlatılan eylem Cumhuriyet Meydanında sonlandırıldı. Kayseri Kadın Bileşenleri adına söz alan kadınlar eğitimde cinsiyetçiliğin son bulmasını; çalışma yaşamında esnek, güvencesiz, kayıt dışı, sendikasız, taşeron çalışmanın son bulmasını; ücretsiz kreşler açılmasını; 6284 sayılı Kanun’un ve İstanbul Sözleşmesi’nin bütün yükümlülüklerinin yerine getirilmesini talep etti.

KIRKLARELİ
LÜLEBURGAZ

Lüleburgaz Kadın Platformu, mülteci kadın ve çocuklarla bir araya geldi. Platform “Türkiye’nin yıllardır kanayan yarası olan, bazen göz ardı edilen, ırkçılıkla, anlayışsızca yaklaşılan ama acı bir gerçeği olan mülteci kadınlarla ve çocuklarla da birlikte olalım istedik” dedi.

KOCAELİ
DERİNCE - YENİKENT


Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği eylemde, dayanışma vurgusu yaptı.
Derince’nin Yenikent mahallesinde düzenlenen eylemde kadınlar elleriyle hazırladığı dövizleri taşıdı, halaylar çekti, ayrı ayrı taleplerini afişe yazdı. Açıklama sonrası mikrofon kadınlara verildi. Kadınlar görüşlerini, taleplerini dile getirdi. Eyleme Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan da destek verdi.
Dernek adına açıklamayı yapan Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği yöneticisi Selda Arslan, “İşsizliğe, şiddete, sömürüye, savaşa karşı barış için taleplerimizi haykırıyor ve Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği olarak kadın mücadelesini yükseltmek ve gaspedilen haklarımızı geri almak, yaşanılır bir dünya yaratmak için, geleceğimiz için tüm kadınları derneğimizle dayanışmaya çağırıyoruz” diye sonlandırdı.

GEBZE


Gebze 8 Mart Platformu çağrısıyla Metal, petro-kimya, gıda fabrikalarında çalışan Gebze, Çayırova ve Darıca ilçelerinden gelen kadınlar kendi sorunları, kendi talepleri, farklılıkları ve renkleriyle sokağa çıktı. 8 Mart Kadın Platformu adına konuşan Eğitim Sen Gebze Kadın Sekreteri Sibel Çelik, işçi kadınların mücadele tarihinin yarattığı 8 Mart’ın ortaya çıkışında bu yana kadınların itiraz, isyan ve mücadele ile el ele olduğunu söyledi. Yaşadıkları bölgelerde kadınların ve çocukların uğradığı şiddete ve istismara dikkat çeken Çelik “Darıca’da sendikal hakları için direnen VIP tekstil işçileri, tuvalete giderken kart basmak zorunda kalan, kart yanında yoksa tutanak tutulan, ağır koşullarda çalışan Tayaş işçisi kadınlar, Çayırova’da 6 Haziran 2019 da tekstil fabrikasında bayram günü çalıştırılan ve yanarak can veren tekstil işçisi kadınlar, ‘Ölmek istemiyorum’ diyen Emine Bulut’un çığlığı, halkların kardeşliği diyen, eşit, özgür ve barış içinde bir yaşam mücadelesi veren kadınlar olarak, gelin her birimiz haklı taleplerimizi, mücadeleyi sahiplenelim” dedi.

GEBZE
Petrol-İş


Pertol-İş Gebze Şube üyesi kadınlar Petrol-İş Kadın Komisyonu çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün buluştu. Kadınlar, krize, şiddete, kadın cinayetlerine, işyerinde mobbinge, istismara karşı mücadele ve daha çok örgütlenme çağrısı yaptı.

İZMİT

İzmit Belediye İş Hanı önünde Kocaeli Kadın Platformunun çağrısıyla toplanan kadın ve LGBTİ+ bireyler, buradan İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’a kadar sloganlar ve şarkılarla yürüdü. Yürüyüşün sonunda İnsan Hakları Parkı’na ulaşan Kocaeli Kadın Platformu üyeleri adına basın açıklamasını Sibel Yılmaz okudu. Bir kişi daha eksilmek istemediklerini belirten Yılmaz, “Kadın cinayetleri, erkek şiddeti, ekonomik krizler, gericilik, savaşlar ve erkek egemen iktidarlar üstümüze yığılırken, biz kadınlar en yakınımızdaki kadının koluna giriyor ve kadın dayanışmasının aşılmaz barikatını kuruyoruz. Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz, yitirdiğimiz kız kardeşlerimizin hesabını soruyoruz” dedi.

MALATYA


Malatya Demokratik Kadın Platformu çağrısıyla Emeksiz Üst Kavşağında bir araya gelen kadınlar, ‘Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı dayanışma ile güçlenelim, hayatı örgütleyelim!’ dedi. Malatya Demokratik Kadın Platformu adına basın metnini okuyan Perihan Yücekaya’nın yaptığı açıklamada kadınların talepleri sıralandı.

MANİSA


Manisa Kadın Platformu ise Manolya Meydanında basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit katılırken, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı.
Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Manisa Şubesi Kadın Sekreteri Ayşe Dubaz, Manisalı kadınlar olarak kadın emekçilerin öne çıkardığı dört ana talebinin acilen karşılanması gerektiğini ifade ederek “Doğum izinleri arttırılmalı, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı, kapatılan kamu kreşleri açılmalı, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır” dedi.
Eşit işe eşit ücret taleplerini de dile getiren Dubaz, “ Esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır. Kadınlara ve LGBTİ+’ lara yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı önleyici yasal düzenlemeler acilen yapılmalı, Grevli toplu sözleşme hakkı, sendikal hak ve özgürlüklerimiz önündeki engeller kaldırılmalı, Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulmalı. Eşit ve özgür biçimde barış içinde bir arada yaşamın sağlanacağı demokratik koşulların oluşması sağlanmalı, İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereklikleri yerine getirilmelidir” diye konuştu.

MERSİN


Mersin’de 8 Mart uzun yıllar sonra ilk kez yürüyüş ve mitingle kutlandı. 7 Mart’ta gerçekleşen ve Mersin Kadın Platformunun düzenlediği mitingde kadınlar taleplerini sloganlara, dövizlere ve pankartlara yansıttı. Mitingde HDP Milletvekili Fatma Kurtalan konuşma yaparken Yeliz Güzel’in Renkler ve Diller Korosu, Jinawaz Korosu ve Feryal Öney sahne aldı.
Balıkçı Barınağı yanında bir araya gelen Mersin Kadın Platformu bileşenleri, sendikalar ve siyasi partilerden kadınlar, yürüyüşle Eski Tevfik Sırrı Gür Stadına geldiler. Mersin Kadın Platformu üyesi kadınlar, hazırladıkları ortak açıklamayı hep beraber okudu. Açıklamada “Emeğimiz, özgürlüğümüz ve haklarımız için alanlardayız. Bu 8 Mart’ta da kadın dayanışmasından aldığımız güçle itirazımızı, isyanımızı, mücadele inadımızı kuşandık, el ele alanlardayız. Şiddete, kadın katliamına, ekonomik krize, savaşa karşı yaşamı savunmak, isyanımızı haykırmak için alanlardayız” dendi. Miting Yeliz Güzel’in Renkler ve Diller Korosu, Jinawaz Korosu ve Feryal Öney’in sahne almasıyla sona erdi.

MUĞLA
DATÇA

Datça’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları 5 güne yayılarak devam etti.
Datça Kadın Platformu olarak bisiklet turundan, belgesel gösterimine kadar etkinlikler yapılırken bugün ise Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Avukat Gülhan Keleş, “Biz kadınlar hayatın her alanında eşit olmak ve eşit söz sahibi olmanın yanı sıra, en temel olan yaşam hakkımızı savunmak için tüm dünyada mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi.

RİZE



Rize Fındıklı’da kadın örgütleri 8 Mart Dünya emekçi Kadınlar Günü’nde yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.
Fındıklı Dörtyol’da toplanan kadınlar dövizlerle yürümek istedi. Polis dövizlerin hepsini kontrol etti. İlçe cami önüne toplanan kadınlar “Yaşasın 8 Mart”, “Şiddete son”, “Kadın Yaşam Özgürlük” dövizleri taşıdı. Yürüyüş sonrası meydanda basın açıklamış yapan kadınlar Papatya sokakta açılan 8 Mart resim sergisine gitti. Kadınlar daha sonra söyleşi için toplandı.

SAMSUN


Samsun kadın dayanışmasının çağrısıyla Samsun Öğretmenevi önünde bir araya gelen
kadınlar İstiklal Caddesi boyunca sloganlar ve dövizleri ile Akbank önüne kadar yürüdüler. Coşkulu geçen yürüyüş boyunca sloganlar atan kadınlar yaptıkları basın açıklamasında, kadın cinayetleri, işsizlik, yoksulluk, taciz, tecavüz, kadına yönelik her türlü cinsiyetçi söylem ve uygulamaların son bulmasını istediler.

TEKİRDAĞ
ÇORLU



Çorlu Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebi ile yürüyüş düzenleyip basın açıklaması gerçekleştirdi.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebi ile Çorlu Kadın Platformu, Atatürk Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş düzenleyip basın açıklaması gerçekleştirdi. Omurtak Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanına doğru “Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması”, “krize, şiddete, sömürüye hayır”, “eşit işe eşit ücret”, “görünmeyen emek sesini yükselt” sloganları atarak yürüdü. Çorlu Belediyesi önünde basın açıklaması okundu.

UŞAK
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde, Emek Partisi Uşak il örgütü kahvaltı etkinliği düzenledi.
Katılımın yoğun olduğu etkinlikte söz alan Serpil Küçükakın, kadınların emek mücadelesi tarihini özetleyerek “Hala ve her şeye rağmen koruduğumuz umudumuzla, kadınları anladığımız onları tüm insan haklarıyla donattığımız bir dünya umudu ile tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kutlu olsun” dedi.

ZONGULDAK
ÇAYCUMA



Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinin çağrısıyla Cumhuriyet Meydanında toplanan kadınlar taleplerini dile getirdi. Çok sayıda kadının katıldığı basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Kadın Sekreteri Evrim İzci Altun şunları söyledi:
"Bize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmeyen ataerkil kapitalist sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkında olarak dünden bugüne her biri yaşamsal değerde olan haklı taleplerimizle bugün yine 8 Mart alanlarındayız.
Çözüm, sorunları yaratan ve artıranlarda değil, örgütlü kadın mücadelesindedir. Bizler milyonlarız, haklı olanlarız. Gelin her birimiz haklı taleplerimizi, mücadeleyi sahiplenelim. Birlikte kazanalım.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından 9 Mart Pazartesi günü saat 19.00 ise Çaycuma Belediyesi SEKA Sosyal Tesislerinde Akşam Çayı, Şiir ve Müzik Dinletisi yapılacak.

TRABZON


Trabzon Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla Merkez Postane önünde toplanan kadınlar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar, “Yaşamak istiyoruz! Eşit, özgür, güvende yaşamak istiyoruz!” dedi.

İlgili haberler
8 Mart etkinlikleri | Nerede, ne zaman?

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar sokağa çıkıyor. Hangi bul...

8 Mart: Mitler ve gerçekler

‘8 Mart’ın kökenine ilişkin eskiden beri yürütülen ama 8 Mart’ın son yıllarda ‘feminist grev günü’ i...

‘Böyle gitmez’ demek için 8 Mart’a geliyorum...

Bursa’da metal işçisi bir kadın anlatıyor: ‘Böyle gitmez’ demek için 8 Mart’a gelmek istiyorum. 1 Ma...