4 mülteci çocuk öldü | Doğal gazı ödeyemedikleri için elektrikli soba kullanmışlar
Esenyurt’ta 4 Suriyeli çocuğun öldüğü evden yoksulluk çıktı. Ailenin doğal gaz faturasını ödeyemediği için elektrik sobası kullandığı, yangının da bu sebepten çıktığı ortaya çıktı.

Esenyurt’ta evlerinde çıkan yangında 4 mülteci çocuk hayatını kaybetti. Yangından son anda kurtarılan anne ve bir çocuğu hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayın ardından, ölümlerin yaşandığı mahalleye gittik. Ailenin doğal gaz faturalarını ödeyemedikleri için doğal gazların kesildiğini belirten mahalleliler, ısınmak için elektrik sobası kullandıklarını yangının da bu sebepten çıktığını aktardı.

4 ÇOCUĞUN CENAZESİNE ULAŞILDI

Esenyurt’ta 6 kişilik Suriyeli bir ailenin yaşadığı bodrum katında yangın çıktı. Yangında 4 çocuk hayatını kaybetti. İtfaiye ekipleri tarafından bodrum katta yapılan incelemede Besme Hammud (5), Şahin Hammud (9), Ahmet Hammud (9) ve Selva Hammud’un (1) cansız bedenlerine ulaşıldı. Yangından son anda kurtarılan anne ve bir çocuğu hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. İtfaiye ekiplerinin ilk belirlemelerine göre yangının elektrikli sobadan başladı.

KÜLE DÖNMÜŞ MUTFAK TEZGAHINDA BİR KUTU SÜT

Olayın yaşandığı mahalledeyiz. Sessizlik hakim. Yangının yaşandığı apartmanın bulunduğu sokak, polis şeritleriyle çevrili. Apartmanın merdivenlerinde çocuklara ait ve bir daha giyemeyecekleri ayakkabılar mevcut. Bir kız çocuğuna ait uyku tulumu ise cam kenarında. Bodrum katı küle dönmüş vaziyette. Küle dönmüş mutfak tezgahında bir kutu süt dikkatimizi çekiyor.

MAHALLELİ YOKSULLUĞU ANLATTI: ANNE ÇALIŞIP BEŞ ÇOCUĞUNA BAKIYORDU

Mahalle marketi, annenin yoksullukla mücadele ettiğini anlatıyor ve ekliyor: “Anne çalışıp beş çocuğa bakıyordu. Baba hapisteydi. Durumları da yoktu. Anne bir aralar fırında çalışıyordu. Sonra oradan çıktı çorap fabrikasına girdi. Çocuklar da kendi kendilerine bakıyordu. En büyükleri dokuz yaşında en küçüğü de kundaktaydı.”

Cezaevinde olan babanın anneye şiddet uyguladığını da aktaran mahalle bakkalı, “Babaları uyuşturucu kullandığı için cezaevinde. Aynı zamanda kadına ve çocuğa şiddet de vardı ailede. Buna rağmen kimseyle bir sorunu olmayan bir aileydi. Mahallede bir sürü Suriyeli aile var zaten. O yüzden mahallenin Suriyelilere karşı bir ön yargısı da yoktu. Bir buçuk senedir burada oturuyorlar. Daha önce de alt mahallede oturuyorlardı, sonra taşındılar buraya. Eşyalarını taşımak için de araba tutacak paraları yoktu zaten, hepsini elleriyle taşıdılar. Yoksulluğun gözü kör olsun” dedi.

Bir grup mahalleli kadının yanına gidiyoruz. Bir kadın anlatıyor, “Durumlari iyi değildi. Sadece anne çalışıyor, beş tane çocuğuna bakıyordu. Kirası, faturası ayrı. Ne yapsın kadın? Şiddet uyguladığı için anne defalarca şikayet etmiş. Kadın şimdi ne yapacak? Allah yardımcısı olsun” diyor ve gözleri doluyor.

‘SURİYE’DEKİ YANGINDAN KAÇTILAR, TÜRKİYE’DEKİ YANGIN ONLARI ALDI’
Başta kavga olduğunu düşündüklerini söyleyen başka bir kadın, “Sonra baktık duman çıkıyor. Bizimkileri kaldırdım. ‘Kalkın komşuların evi yanıyor’ dedim. Kadının çığlıklarını duyduk. Yardım istemek için sokağa fırlamış. Bizim eşlerimiz, abilerimiz koştu. Önce camın demirlerini kırdılar, sonra camı. 2 yaşındaki bir çocuğu kurtarabildiler. O çocuk korkup cama geldiği için onu kurtarabildiler. Diğerlerine ulaşamadılar, onlar arka odada uyuyorlarmış. Dumandan onlara ulaşamadılar. Yangın da arka odada çıkmış. Anne panikle yardım istemek için dışarı koşmuş. Arkasından kapı kapanmış. Suriye’deki ‘yangından’ kaçtılar, Türkiye’deki yangın onları aldı” dedi.
“Onlar komşularımızdı” diyen başka bir kadın ise, “Kadın, çocukları için yaşıyordu. Hastaneden kaçıp gelmiş ‘Çocuklarım nerede’ diye. Öldüğünü söylememişler. Fenalaştı. Sonra götürdüler. Gece de cesetleri kadına göstermediler. Kadını ve kurtarılan çocuğu hastaneye kaldırılınca çıkardılar cesetleri. Kimseye göstermediler” ifadelerini kullandı.
‘ELEKTRİK SOBASINI ISINMAK İÇİN KULLANMIŞLAR’

Fatih Mahallesi Muhtarı Mehmet Yıldırım ise şu bilgileri verdi: “Aileyi tanımıyoruz. Ben mahalle muhtarı olduğum halde bende kayıtları bulunmaz. Göç idaresinden kimliklerini alırlar. Sonra nüfus müdürlükleri kayıtlarını yaparlar. Öğrendiğim kadarıyla yaklaşık 1 yıldır burada oturuyorlar. Baba çocuklarına ve anneye şiddet uyguladığı için cezaevindeymiş. Öyle duyduk. En büyüğü 9 yaşında beş tane çocuğu olan bir anne. Hayal edin bu anne çocuklarına nasıl bakar. Elektrik sobasını ısınmak için kullanmışlar. Soba devrilince, -yataklar da sünger zaten- kıvılcım yetiyor tutuşması için. Doğal gaz faturalarını ödeyemedikleri söyleniyor. Mahallede Suriyelilere karşı bir ön yargı yoktu. Herkes iyi geçiniyordu. Herkes yan yana yaşıyor, yan yana çalışıyor, aynı parkta oturuyor” dedi.

Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/Evrensel

İlgili haberler
13 yaşında iş cinayetinde ölen Suriyeli Ula’yı 25...

Kadınlar için türlü biçimlerde ‘ölüm’ dayatan, emeğimizin, bedenimizin, çocukluğumuzun çalındığı bu...

12 yaşındaki Suriyeli: Benden değil, bize bunu yaş...

12 yaşındaki Suriyeli mülteci Ahmet, Altındağ’daki saldırıların ardından maruz kaldıkları ayrımcılığ...

Suriyeli bebek, yoksulluk yangınında can verdi

Antalya Serik’te serada çalışan Suriyeli anne baba işe gittiği sırada konteynerde yalnız kalan 6 ayl...